Jdi na obsah Jdi na menu

Být tak Rakušanem!

Britský premiér Johnson sice už demisi podal, ale povede kabinet dál až do pátého září, kdy nastoupí jeho následník. Anebo následnice.

„Ve hře“ o tento post je totiž ještě donedávna ministr financí Rishi Sunakem a stále „funkční“ ministryně zahraničí Liz Trussová.

Poslední slovo nebude mít králova, anebo prezident či parlament, jak je tomu v jiných osvědčených demokraciích, ale rozhodne volba zhruba dvou set tisíc straníků. Budou hlasovat o novém šéfu strany, jenž pak automaticky stane v čele vlády.

Podle analytiků jsou šance vyrovnané, a jak je u konzervativců už dlouho zvykem, na rozdíl například od českých poměrů, kde dámy ještě nikdy nebyly premiérkami či prezidentkami, Britové nehledí na to, zda kandidátem je muž či žena, a už vůbec ne, jaké je národnosti či dokonce jaké barvy pleti.

Proto bychom měli vzít s pochopením, jen jako legrácku, následující výrok Rishio Sunaka, který však nikdy nepronesl.

foto:Reuters

ŠKODA, ŽE JSEM BRIT, A NE RAKUŠAN. BÝT RAKUŠANEM, MĚL BYCH ZVOLENÍ DO ČELA PARTAJE  „V KAPSE“.

Pokud by Sinak toto opravdu pronesl, anebo si aspoň pomyslel, evidentně by tím záviděl předsedovi STANU, že nemá na sjezdu ani jednoho protikandidáta.

To by ovšem mohl stejně tak závidět – z českých politiků – třeba Babišovi, Fialovi, Okamurovi, Pekarové, ale i Bartošovi a Jurečkovi. A z nečeských třeba  Si Ťin-pchingovi nebo Putinovi.

Jenomže Sinak nekandiduje v žádné z těchto zemí zaslíbených, ale v drsné Británii. A tak nejenže není jako kandidát jediný, ale rozhodovat nebude nějakých sto padesát, dvě stě poměrně pečlivé vybíraných delegátů, ale tisíckrát tolik nekontrolovatelných členů strany. Demokracie je holt taková, nikdo si nemůže být předem jistý.

Někdy ovšem i u nás dokáže demokracie být ostrá jako břitva, vezmou-li ji do ruky zruční lidé. Jako když opozičního politika, který už dlouho před volbami se cítil být premiérem a dával to najevo i v zahraničí, voliči bratrské partaje odsunuli hodně stranou - kandidáty jeho strany „vykroužkovali“ a upřednostnili ty své.